Geslaagd?

Geslaagd en nu?

Je hebt examen gedaan, hebt de uitslag nagekeken vanuit het antwoordvel dat je van de Stichting Radio Examens hebt gekregen…en wat blijkt….je bent geslaagd!

Allereerst gefeliciteerd natuurlijk, nu gaat het echte werk beginnen. Er komen veel dingen op je af en er zijn veel zaken waar je aan moet en kunt denken.
Allereerst is het wachten op de definitieve uitslag van het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur oftewel de RDI.  Als de RDI de uitslag bevestigd heeft dan krijg je hiervan bericht en je krijgt dan tevens een certificaat. Vanaf dit moment kun je inloggen op de site van de RDI met je DigiD. Van te voren kun je alvast bedenken welke call je wilt, dit kun je op deze site checken.
Wanneer je daadwerkelijk kunt inloggen kun je ook je definitieve Call registreren. Dan is het even afwachten tot de site je call heeft bevestigd en dan wordt je pas per post opgestuurd, samen met je certificaat.
(het pasje is alleen geldig in Nederland, voor het buitenland heb je de orginele brief nodig, die samen met het pasje werd opgestuurd)

Een amateurradio (bron: wikipedia)

Dan gaat het echte werk beginnen en zullen er een hoop vragen opkomen.
Bijvoorbeeld: Wat ga je aanschaffen? Wat wil je zelf? In welke situalitie ben je wat betreft antennes? Of heb je van te voren al vanalles aangeschaft?
Hierbij een aantal tips! Maar trek altijd je eigen plan, want niet elke situatie is hetzelfde en niet iedereen zal je ook hetzelfde adviseren.
Kijk naar waar je huis staat, heb je een huis, appartement of zit je in een flat? Heb je een tuin waar je goed je antenne kwijt kunt?
En ga je voor HF of UHF of VHF of wil je dit allemaal? Voor HF heb je meer ruimte nodig voor je antenne, dan voor UHF/VHF, dan volstaat een simpele rondstraler al.
Waar ga je, je hobby voor gebruiken? Wil je wat gaan betekenen voor bijvoorbeeld een DARES, DRCO of rode kruis? Of wil je het veld in (denk dan aan een mobiele kitt)
Of ga je regelmatig een molen, vuurtoren of een kasteel activeren. Dit zijn allemaal activiteiten die je kunt ondersteunen.
En het allerbelangrijkste wat wil je uitgeven? Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt, ben voorzichtig met tweedehands, soms heb je voor een paar tientjes meer het gewoon nieuw.
Dat is ook een ding, ga je een set nieuw kopen of kies je voor 2dehands? kies je voor 2de hands, dan moet je wel zeker zijn of het goed is, kun je het testen? en weet je waar je op moet letten?

Dan heb je een geweldige set, moet je natuurlijk ook nog een geweldige antenne hebben. Heb je de ruimte dan kun je kijken wat voor antennepark je kan plaatsen. Woon je in een woonwijk, dan kan je last hebben van storing.
Dit is ook iets waar je rekening mee moet houden. Storing kan heel vervelend zijn voor het uitoefenen van de hobby.
Mag je van je buren een mooie antenne op het dak plaatsen of gaan die klagen? Volgens de wet mag je 5 meter boven het snijvlak van je dak een antenne vrij plaatsen, maar het is niet leuk om daarnaast ruzie te krijgen met je buren.
Dus kijk even hoe je dit aanpakt. Zorg wel dat je, je antenne registreert in het antenneregister. Dit gaat ook via de site van het agentschap telecom.

Nu heb je je call en je hebt je spul voor mekaar, maar nu wil je ook je hobby delen met “lot”genoten. Dan kun je kiezen om je aan te sluiten bij een vereniging.
Verenigingen organiseren clubavonden, waar regelmatig lezingen worden gehouden, maar ook onderlinge kennis, ervaringen en gegevens uitgewisseld kunnen worden.
Verenigen organiseren ook wel eens velddagen, waarbij je kunt ervaren hoe het is om ergens anders te zenden met opbouw van een mobiele shack en antennes die je niet in je tuin kwijt kunt maar op een openveld fullsize kunt spannen
om lekker te experimenteren. Ook zijn er verenigingen die knutselavonden organiseren, waar je kleine projectjes leert maken, solderen en eventueel programmeren.
Er zijn verschillende verenigingen (VRZA/VERON/DARU), welke zit in de buurt en welke trekt je aan, waar heb je een fijn gevoel bij? Ga gerust een keer op een avond kijken en kijk waar je leuke aansluiting vind en wat het beste past bij je behoefte.
De webpagina’s van de verenigingen vind je door op de logo’s hieronder te klikken.

Als je dan eindelijk verbindingen hebt gemaakt dan is het leuk om een verbinding te bevestigen met de zogenoemde QSL kaarten. Het zal even duren voordat je ze zelf ontvangt, maar dan moet je ze ook wel zelf gaan versturen.
De voorpret begint bij het zelf maken van zo’n kaart. Kijk op QRZ.com naar leuke voorbeelden, je kunt dan inspiratie opdoen. Als je bij de VERON bent aangesloten, dan kun je deze kaarten gratis versturen.
Dit gaat via de vereniging waarbij je bent aangesloten, je levert ze elke keer als je er bent in en dan krijg je de kaarten die naar jou gestuurd zijn.

Wil je meer weten over de hobby bedenk dan wel dat ieder zijn eigen mening heeft over set, antenne of andere dingen. De een zweert nou eenmaal bij een Ford en de ander bij een Volkswagen.
Stel jezelf de vragen van hierboven en probeer daar antwoord op te vinden. En maak daar dan je eigen keuze in, kies verstandig. Iedere amateur zal een eigen mening hebben en dat zal vaak gebaseerd zijn op zijn eigen ervaringen.
Deze passen niet altijd bij jouw situatie, dus daarom is het des te belangrijker dat je jouw situatie goed voor ogen hebt.

Nu heb je, je call, je hebt een set en er hangt een antenne in je tuin en dan?
Dan kan het werk beginnen. Je kunt natuurlijk beginnen met luisteren, hier leer je ook veel van, maar misschien deed je dat al voordat je je licentie had en wil je nu echt aan de slag.
Ga je de HF op lekker landen werken of blijf je lokaal. Ga je DX-en? Wil je misschien digitaal? dit kan wel eens een oplossing zijn als je veel last hebt van QRM.
En als je dan de HF opgaat dan kan je zo maar komen in een Pile-up, als je zelf gaat roepen en iedereen wil ineens met je werken, nou dan mag je aan de slag hoor.
Je kunt ook gewoon zelf over de band gaan draaien, dan kijk je welk station je tegenkomt en dan kijk je wat je wilt en kunt werken.
En er zijn contesten, deze zijn bijna elke week dit kun je terug vinden op de contestkalender. Er zijn verschillende contesten, waarbij je verschillende dingen moet uitwisselen.
Dat kunnen gewoon aantal verbindingen zijn, maar ook je leeftijd of je locatie (QTH).

Dus kortom een heel verhaal van een geweldige hobby, mocht je er nog niet uitkomen kom dan gezellig op teamspeak, misschien kunnen we je dan verder helpen.